Ja to najłatwiejsze ciasto w świecie piekę od lat. I zawsze mi wychodzi. Bo jest bardzo, bardzo proste, choć przepis z piosenki jest w mojej wersji trochę zmodyfikowany.
To co, zaczynamy?
Składniki:
2 szklanki mąki (ja używam tortowej), szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, saszetka cukru wanilinowego, 6 jajek (całe), kostka masła (miękkiego – jak ktoś lubi masło, jak ja, może dać całe – 300 gramowe, osełkowe), śliwki (lepiej, żeby były twarde).
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (oprócz śliwek oczywiście) wrzucić do miski i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na tortownicę wysmarowaną masłem, rozprowadzić równo. Śliwki przekroić na połówki (wyciągnąć pestki) i ułożyć na cieście skórką do dołu.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut (ja lubię bardziej wypieczone, więc piekę godzinę).
To ciasto nie może się nie udać. Smacznego.
ZOBACZ TAKŻE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?